לפני קצת יותר משנתיים וחצי התראיינתי בתוכנית הבוקר של אורלי וגיא על נושא שוטף 30 או 90 או 180 או אם תקבלו את התשלום בכלל.
בעיית התשלום של השוטף 30 לעסקים היא בעיה סבוכה שכל בית עסק צריך לתת עליה את הדעת מכמה סיבות:
1. המימון הוא עליכם – כשאתם לוקחים הלוואה עסקית מהבנק שיעור הרבית כולל הפריים עומד לרוב סביב 10-12 אחוזים שנתיים. כלומר כשאתם מספקים עבודה ורוכשים את הציוד על חשובנכם, משלמים את המשכורות לעובדים, משלמים את המיסים וכלל ההוצאות אתם למעשה הענקתם הלוואה לעסק לו סיפקתם את העבודה.
המשמעות היא רצינית לדוגמה אם סיפקתם עבודה ב 10,000 שקלים – התשלום השנתי על הריבית יהיה סביב 10% כלומר 1000 שקלים או יותר. זאת אומרת שאם עבדתם בשוטף פלוס 30 – הענקתם חודשיים מימון בשווי של 180 שקלים על עבודה של עשרת אלפים שקלים. אם קיבלתם את השוטף בטווח זמן מאוחר מאוד כמו שוטף פלוס 180 (דבר שקורה הרבה במדינה שלנו) הענקתם מימון של יותר מחצי שנת עבודה לעסק. אם עבדתם בשוטף עם מספר של עסקים המימון יכול להגיע לגירעון של עשרות אלפי שקלים עבורכם.
המשמעות העסקית היא – לתמחר את עלות המימון הזו בעבודה.
ראיון של ראש לה"ב לשעבר ושלי על שוטף 30 :
2. עליה משמעותית בסיכון העסקי – מהרגע שאתם ממנים עסקים ומאפשרים להם למשוך תשלומים אתם למעשה מגדילים את הסיכון הפיננסי שלכם. המשמעות של תשלום שוטף פלוס 30 ברוב המקרים משולה למימון של כמעט 3 חודשים. חודש העבודה, חודש סיכום וחשבונית, חודש תשלום. ככל שמושכים את זמן התשלום עולה הסיכון הפיננסי שלכם.
המשמעות העסקית היא – לפעמים לוותר על העבודה, לקחת צ'ק ביטחון, לעבוד עם ביטחונות חתומים.
3. מימון כפול – רבים מעסקים לא יכולים לממן את עצמם בפועל עד זמן התשלום לכן הם לוקחים הלוואת גישור מהבנק. יש לשים לב לרבית ולתנאים. כלומר בלקיחת הלוואה סכום הרבית הוכפל – הרבית על העקוב בתשלום והרבית בתשלום לבנק.
המשמעות העסקית היא – לקחת הלוואה על חלק מהסכום אותו תקבלו ולא להתפתות להלוואות גדולות יותר.
למאמר מורחב שלי עם הסבר מפורט על שוטף פלוס 30
המצב אחרי שנתיים הוא שלמעשה כלום לא התקדם והמשק עדיין נשען על מימון של עסקים קטנים, כ 450 אלף עסקים קטנים עובדים בשוטף 30 או יותר. כלומר המדינה והעסקים הגדולים מרוויחים מליארדים מתוך המימון העסקי של העסקים הקטנים. חשוב לזכון שחלק גדול מאותם עסקים אלו למעשה שכירים שמוצאים חשבונית שזקוקים לכסף כמו אויר לנשימה.
המעסיק הגדול בישראל הוא המדינה ולמעשה רוב המשק הישראלי מועסק באמצעות המדינה ולכן עד שלא ישתנה מוסר התשלומים של המדינה לא ישתנה מוסר התשלומים במשק כולו.
מה עושים? כנראה שאתם אתם עסק קטן עם כיסים לא עמוקים עדיף לכם להקטין סיכון על חשבון צמיחה ולא לממן פעילות עסקית ולא להגדיל את הסיכון הפיננסי שלכם.