לקריאת החלק הראשון של המאמר: קפיטליזים, חשישיון ושנגרילה ההתאבדות למען גן עדן
הכמיהה אחר החיפוש של גן העדן לא נגמרה, למרות שלכאורה אנחנו חיים בעולם בטוח יותר, בריא יותר ומאורגן יותר אנחנו רואים שאין כל הבדל. אם תחשבו על עצמכם, בני אדם שחיים במדינה מתקדמת ומוגנת יחסית ותבחנו את רמת הטרדה האישית תגלו שאין רגע דל, אין ולו רקע אחד של מנוחה לנפש. הרי מי מבין הקוראים יכול להיות בטוח שגם מחר הוא יועסק במקום העבודה? מי יכול להיות בטוח שמחר הוא לא יפגע או מי מבני משפחתו בתאונה או חלילה אסון אחר? רק לפני פחות מחודש 74 ישראלים איבדו את חייהם במלחמה בעזה שצצה באופן פתאומי. ואם לא האיום של המוות מרחף מעל הראש, הרי שיש איום משמעותי יותר שכולם בעולם המערבי פוחדים ממנו מכל והוא… פגיעה כלכלית (הרחבה במאמר : "צרכנות מוגזמת והנטיה שלכם להתאבד").
המשמעות המידית של התרסקות פיננסית היא אחת "חיי גהנום" כלומר יש לנו קורלציה מלאה בין כלכלה לבין איבוד היכולת לחוות את החיים. אדם שאיבד את רכושו וממונו נידון לחיים קשים, חולניים יותר, כואבים יותר, מתוחים יותר וללא תקווה. הקורלציה היא גם הפוכה – אם תהיו חולים, או שיכאב לכם ולא תתפקדו תגיע מהר הקריסה הפיננסית.
בכל המחקרים של השנים האחרונות רואים בבירור התרחקות בין מעמד העושר לשאר המעמדות. כלומר עשירים נהיים עשירים יותר ומעמד ביניים אפילו הגבוה נהיה עני יותר וברוב המקרים הוא נהיה עני יותר בגלל נטל התשלומים לעשירים. אופי ההבנה הזה שלעבוד כל החיים לא בהכרח מביא בני אדם למקום מאושר או מעושר (אגב רוב העניים בעולם המערבי הם עניים שעובדים) או בכלל עבודה קבועה היא לא סממן ליציבות פיננסית. בישראל יש עדיין מוסדות סוציאליסטים רבים שדור המבוגרים נהנה ממנו ואילו הדור הצעיר שמאמין בקפיטליזים לרוב מחפש את האקזיט כלומר את היציאה מחיי העבודה.
המשמעות של אקזיט שפרושה המילולי הוא "יציאה" מכיל למעשה שתי משמעותיות: האחת היא מכירה של החברה לגוף ויציאה של הבעלים מפעילות החברה, כלומר הקונים לוקחים את פעילות הניהול אליהם. אבל גם מכיל את המשמעות של יציאה מחיי עבודה/עבדות רגילים כי המכירה כוללת לרוב קבלה של הון כספי משמעותי בבת אחת שמאפשר מוביליות חברתית כלפי מעלה במעמד הכלכלי כלומר סוג של הגעה לשנגרילה. בעלות על הון שיוצר את האפשרות להנות מבתי המלון הטובים ביותר, יאכטות, מסיבות, אנשים יפים, בריאות רבה יותר, מכוניות מפוארות ועוד כהנה וכהנה מותרות שהאם הממוצע רק יכול לחלום עליהן. ובעיקר כולל חופש מעבודה סיזיפית ועיסוק בקשיים כלכליים שטומנים קשיים נפשיים רבים.
פרומו לסידרה "מסודרים" :
החיפוש אחר האקזיט מקביל לחיפוש אחר גן עדן. היזם מוכן לעבור כברת דרך קשה ומשמעותית על מנת לצאת ממעגל העבודה בו הוא נמצא. גם אם יעבוד ויקיים רמת חיים סבירה הרי שלגן עדן שהעולם שלנו מציע צריך הון משמעותי יותר. סטטיסטית רוב היזמים יתרסקו ואחוז או שנים מתוכם יזכו להגיע אל גן העדן כל השאר יקריבו את ממונם וחייהם בחיפוש אחר השנגרילה עד כדי התאבדות לפעמים גם ממשית כתוצאה מהיווצרות חובות כספיים.
הפער התפיסתי בין הרצוי לו אנחנו נחשפים באמצעי המדיה השונים שלרוב כולל תיאורים פנטסטיים אודות חייהם של העשירים. אנחנו נחשפים לתמונות ממסיבות נחשקות, אתרי נופש מדהימים, ארוחות גורמה במסעדות עליהם עמלים עשרות טבחים, נשים/גברים יפים/ות ונשחקים/ות מאוד ועוד. ההטבות האלו הן הגן עדן עלי אדמות והן מוחשיות וזמינות לכל – הדבר היחיד שצריך עבורן הוא כסף. יש מי שלעולם לא יחוו אף אחת מהחוויות שעושר מציע, יש מי שיתנסו ברסיסים מחוויות העושר בשלב זה או אחר בחייהם ולעד ינסו לחזור אליו, יש כאלו שיזכו להגיע לגן עדן ולהיזרק ממנו (טייקוני ישראל שהפכו פושטי רגל) ויש מעטי מעט שרק שותים ממי מעיין העושר כל חייהם.
המונח "אקזיט" כמובן מחבר אותנו לנושא הכלכלי, כלומר לקשר בין כלכלה לנפש שכבר דנתי בו באופנים שונים. כמו שראינו במקרה הגרמני הרעיון הקפיטליסטי שמתבסס על המסורת הפרוטסטנטית וטומן בחובו את המשמעות העמוקה של ההגעה לגן עדן. שכן "הנבחר" הפרוטסטנטי הוא זה שמקבל את ההצלחה הכלכלית בעודו בחיים. מקס וובר דיבר הקשר הזה בספרו "האתיקה הפרוטסטנטית ורוח הקפיטליזם" בניתוק של האדם מהכנסייה כגרום מקשר, הרפורמציה של לותר, גרם לאדם לחפש אחד קו מנחה לאישור דרכיו.
הקו שנמצא הוא כמובן ההצלחה הכלכלית – ככל שאדם אוגר וצובר יותר רכוש ופיננסים הוא יכול בזה אישור ע"י האל לנכונות דרכו. רעיון זה נקרא פרדיסטינציה והוא בלט בזרם הקלוויניסטים אצל הפרוטסטנטים. הוא מכיל את האמונה כי גורל האדם בעולם הבא נקבע כאשר הוא נולד ולא ניתן לשינוי. גורל זה אינו ידוע לאדם והוא יכול להבין אותו ע"י ההצלחה שלו בחיים. זו דרך החשיבה הקפיטליסטית שכן ככל שאדם צובר יותר הון פיננסי הוא מקבל את הרושם כי הוא נבחר ע"י האל. ולכן הוא חייב ולהמשיך את ההון שלו, כי השגת ההון מצביעה שהוא בדרך הנכונה לגן העדן.
THE KINKS שרים על השנגרילה (שימו לב למילים שמחפשות את השנגרילה בהימנעות מהחיים הכלכלים)
העיקרון הראשון של הקפיטליזם הוא הזכות לחירות וממנה נובע הזכות לקניין ובעלות פרטית, שיתוף פעולה בין הפרטים, שמירה על הקניין באמצעות מערכת משפטית והגבלת כוחה של המדינה בהתערבות הכלכלית. אלו מאפשרים לאדם לחלום את הגן עדן שלו – ההנחה הסמויה היא שאם אדם יפעל נכון הוא יגיע לשלווה שלו שהיא יותר מחושית מהנירוונה של המודט הבודהיסטי, לרוב יקראו לה "אחוזת ראשונים" או שם דומה. להנחה זו אין שום יסוד במציאות למעשה ניעות כלכלית כלפי מעלה היא זניחה עד כמעט בלתי אפשרית.
לסיכום ניסיתי להציג תזה לרכיב נפשי שהוא שמתבסס על מסורות עתיקות. החיפוש אחר גן עדן, רעיון שעובר באנושות כבר אלפי שנים בצורות שונות. רעיון שגורם לאנשים לפעול באופן לא רציונאלי להגיע לגן העדן למרות שההגעה אליו היא לרוב הונאה.
- לרעיון ה"גן עדן" השפעה עמוקה על הנפש והסיפור עובר בצורות שונות בכל הדתות ובגל המסורות. אצלנו היהודים עזבו את "סיר הבשר" של העבדות אצל המצרים בחיפוש אחר "ארץ זבת, חלב ודבש" כלומר המניע לחיפוש מקום שבו כלומר שהמזונות ניגרים ממנה ללא צורך בעבודה להפיק אותם. בפועל מצאו כאן יבוסים ועמים אחרים ועד היום דבש לא מלקקים כאן.
- הרעיון של ה"גן עדן" הוא כל כך חזק עד שהוא מאפשר לשלוח אנשים למותם בהתאבדות או לשלוח אותם למחנות עבודה, אנשים יצאו למסעות סביב העולם בכדי למצוא את השנגרילה ואפילו גורם לאנשים לקחת סיכונים כלכליים לא רציונאלים רק עבור הזכות לזכות לחיות בגן עדן בעודם בחיים.
- הראיתי איך הרעיון הקפיטליסטי מחובר לרעיון "גן העדן" והוא מכיל אותו בתוכו. אחת הביקורות הקשות כנגד קפיטליסטים אמיתיים כאלו שמחזיקים באמצעי היצור היא – שהקפיטליזם מתאים רק להם כי סטטיסטית יש רק אלפיון אחד שחי בגן עדן ותשעים ותשע אחרים רק מדמיינים את החיים שם.
- ועקרון אחד מרומז בנושא תפיסה בין המצוי לרצוי – מאחר ואנחנו חושבים כי ה"רצוי" הוא המקום הנכון להיות בו ורצוי זה מתבסס על רעיונות עמוקים בנפש שהם חלק מהתרבות שלנו ואין לנו כמעט את היכולת להתנתק מהם. אנחנו מדיינים את הרצוי בתבניות מאוד בסיסיות של הצלחה חומרית כלכלית. ואילו המצוי שלנו הוא מאוד מוגבל או במינוס. דבר זה מייצר קונפליקטים נפשיים פנימיים שגורמים להתנהגות לא רציונאלית כמו פשע, הימורים, סמים וכו'
החיפוש אחר גן העדן הוא תופעה ברורה וקיימת שעוד בעולם הזה שולח רבים וטובים לחפש את האושר בדמות השגת הון פיננסי. כמו הבדיחה הישנה אולי כסף זה לא הכל בחיים אבל הוא הופך אותם ליותר נוחים וכרגע הקורלציה העיקרית המוכרת שיש לנו כבני אדם ל"גן עדן" היא הון כלכלי. התחום הזה הוא כל כך מהותי עד שכיום יש פלח שיווקי המכונה אנשי ה Make Money – כלומר אנשים שמחפשים איך לעשות כסף קל ובמהירות.
כמו שפתחתי בקאוצ'ר אני אסיים כיוון שמרבית הקהל של סדנאות ההתעשרות הם אנשי ה"מייק מאני" שמגיעים לסדנאה בת יומים בציפיה ללמוד איך הרוויח הרבה כסף הרעיון העיקרי שאותו הם ילמדו הוא רעיון המיגנוט. איך למשוך אליהם את כסף באמצעות שינוי החשיבה. אני ארחיב על התחום בעתיד אבל אני כבר אגלה לכם שלרוב הם לא מקבלים שום ערך אמיתי ואת הכסף עושים על הגב שלהם לכן הם פלח שיווקי כל כך נחשק.
מאמר מצוין, ההשוואה בין גן העדן להון כספי מעניינת, לא חשבתי על זה. הגיוני בעיני. שזה המניע לכסף…
מכירה את סדנאות האינסטנט, הן בד"כ מעוררות בי התנגדות. התכנים השיווקיים שלהם מעצבנים.
קיבלתי לידיי קובץ של קורס שלם העוסק ב"עשיית כסף" בקלי קלות, במהירות ובכייף. ללא עבודה קשה בכלל. מעט אנרגיה הופכת להמון כסף… חברתי היקרה שילמה על הקורס הממוחשב הזה קרוב ל 3000 שקלים…
היא טוענת שבזכות הקורס היא הרוויחה המון המון כסף. הפכה עשירה…
מאחר וחייתי מספיק שנים והתבוננתי במספיק אנשים נראה הדבר תמוה בעיני, שאדם יכול להתעשר מהר כל כך בהשקעה מינורית של כסף וזמן ועל כן סברתי כי היא משקרת לי…
גם אם אמרה אמת ואכן הפכה מיליונרית, אני משייכת זאת לחריצות הבלתי רגילה שלה, לאנרגטיות שלה, לאנטליגנציה הגבוהה ומגוון רחב של כישורים…
ניסיתי להתלהב מהקורס. רציתי גם…
צפיתי בו פעמים רבות… מצבי הכלכלי נותר בדיוק כפי שהיה 🙂
אולי לחלק קטן מהאנשים זה אכן עובד?… don't know
תודה טליה 🙂
יש כמה פרמטרים ידועים וברורים להתעשרות:
1. השכלה – ככל שהשכלה גבוה יותר יש קורלציה לשכר גבוה יותר בטח אם מדובר בהשכלה פיננסית.
2. להיוולד למשפחה עשירה – ניעות חברתית כלפי מעלה היא כמעט בלתי אפשרית בחברה שלנו.
3. עיסוק בתחומים פלילים
4. גישה לכסף גדול כלומר מציאת "ספונסר"
5. להיוולד יפים מאד בעיקר נשים שמתעשרות מדוגמנות.
6. מזל
7. עבודה קשה ו… המון מזל
המטרה של רוב הסדנאות היא להוציא כסף מהלקוחות, הרעיון שכולם מתמקדים הוא שינוי החשיבה ל"חשיבה חיובית" ו"מגנוט הכסף" כלומר לשדר ליקום שאנחנו מעוניים בכסף.
שני הספרים שהשפיעו על התעשייה של קורסי ההתעשרות הם "מדע הכסף" תמצאי אותו להורדה חינם בגוגול או בקישור המצורף:
http://www.asimon.co.il/data/gallery/195013madahahitashrut.pdf
והשני הוא "חשוב והתעשר" של נפוליאון היל.
ההצלחה של הקורסים ובכלל של סיפורי התעשרות מתבססת על כמה אי הבנות:
1. אין נתון סטטיסטי לגבי מספר אלו שלא התעשרו לעומת אלו שהתעשרו – תמיד שומעים על מי שהצליח, הנכשלים נמצאים במרתפי ההוצאה לפועל. על מנת לדעת עד כמה הקורסים משפיעים ביחס לאנשים שלא עשו קורסים צריך לעשות מחקר ולהוכיח שאנשי הקורסים אכן מתעשרים יותר ביחס לאוכלוסיה הכללית – אני אגלה לך סוד… אין הבדל.
2. רוב האנשים שמספרים שהצליחו בעקבות קורס לא מדווחים – באמצעות מה? ירושה, זכיה, שחרור של קרן השתלמות והם כמובן לא מגדירים מה ההצלחה ורובם גם לא מביאים הוכחות. לקחת הלוואה ולהראות רכב חדש ובגדים חדשים הם לא מדד להצלחה פיננסית זה מצג שווא.
3. הפחתת דיסוננס – אנשים ששילמו במצטבר עשרת אלפים שקלים על קורסים – לא ירשו לעצמם להגיד שהקורס הוא פשוט שטויות.
תשמרי על הכסף של הקורסים אצלך.