השבוע יצא לי ללכת לשני כנסים שעוסקים בתחום השיווק באינטרנט האחד הוא הכנס של דה מרקר והשני הכנס Next Case של פאבל. בשני הכנסים יצא לי לראות שלוש תופעות התתנהגותיות שחזרו על עצמן שלדעתי הן מאוד שליליות ומונעות מעסקים לצמוח ומנעות מהבקרים אפשרויות למכור. על כנסים כבר כתבתי מספר פעמים כמו על האופן בו בית עסק צריך להציג בכנס: "להציג בתערוכה ולהשיג לקוחות"
שלוש טעויות שיש להמנע מהן בביקור בכנסים (וכשאני אומר "רעות" אני אומר זאת בצורה עדינה):
- הימנעות מיצירת קשר עם מבקרים אחרים – קשר יכול להיווצר במגוון צורות – החל ממבט ועד לשיחה. אני דוגל בגישה של יצירת קשר יזום עם אנשים אחרים כחלק מאינטראקציה כוללת כמו המתנה משותפת בתור לקפה, עמידה ליד אחד השולחנות, מפגש בביתן תצוגה וכו'. כלומר למצוא סיבה להתחיל לדבר על נושא ששני הצדדים נחשפים אליו או כזה הקורה בסביבתם. זו יכולה להיות סם הצגה עצמית "הי אני רן
בכנסים שמתי לב שאנשים נמנעים ממבטים עם זרים להם כלומר לא נפתחות אופציות להכיר לקוחות/עמיתים חדשים בגלל הסתת המבט ו"שידור" לסביבה שאתם לא מעוניינים בתקשורת. לא משנה מה סיבה לכך בין אם מדובר בתחושה של מובכות או ביישנות או חוסר עיניין – התוצאה היא הרסנית לעסק כיוון שלא רק שהיא מונעת הזדמנויות היא גם יוצרת תחושה של דחיה לצד השני. ניסיון נוסף ליצירת קשר כנראה שכבר לא יעלה בהמשך היום על כן חשוב ליצר אינטראקציה מידית ונעימה. - תחושת "עליונות" – תושה שלרוב מאפיינתמבקרים של כנסים בתחומי ההי טק, עורכי דין וכנסים העוסקים בשיווק. לעיתים בעלי תפקידים בכירים, חברות שנמצאות בגל ההצלחה או אפילו מנהלי משרד לא כל כך מוצלח אבל כאלו שמתגאים בעצמם עד כדי התנתקות מהסובבים. לא משנה כמה אתם טובים כרגע לכולם יש תקופות טובות וטובות פחות תתמקדו ביצירת קשרים עם אחרים ופתחו את האינטראקציות איתם הרי זו הסיבה שהגעתם לכנס/תערוכה.
בנוסף, מפגש עם אנשים רבים מהתחום שלכם יכול לחשוף אתכם למגמות חדשות ולהזדמנויות ולתרום לכם אף על פי ש"אתם יודעים כבר הכל". - הימנעו מביקורת שלילית – באחד מהכנסים התחלתי לדבר עם בחורה ובחור שעמדו לידי. "מה אתם עושים?" הבחורה שאלה. הסברתי לה במספר מילים על החברה החדשה שאנחנו משיקים בימים אלו – היא מיד חייכה ואמרה "יש מלא כמוכם" תכף גם תגידו שיש לכם זה "אלגוריתם" וש"אתם ייחודיים" אמרה בצורה מודגשת וצינית.
שאלתי אותה ובמה אתם עוסקים היא השיבה "אנחנו חברת השמה" ואני עניתי לה "יש מלא כמוכם.." בחיוך וקריצה.
בכל תחום יש המון חברות לכל אחד יש את הייחודיות שלו ויש כאלו שאין להם שום ייחודיות או שאין להם שום טכנולוגיה או ידע – חלק מהחבר תיעלמו אחרי זמן קצר חלק יעלמו אחרי מספר שנים כוללת חברות ענק. חלקן חברות מבריקות שפשוט לא מצליחות וחלקן גם ממש מצליחות בלי שידעו עליהן.
אבל כל זה אינו רלבנטי, בכנס תמיד תהיו חיוביים כלפי הצד שכנגד, כי המשימה הבאה שלה היתה להפוך אותי ללקוח של החברה שלה. כמובן שזה כבר ניסיון חסר סיכוי.
ההתנהלות הנכונה של חברה שמעוניינת לגייס לקוחות בכנס צריכה להיות אחרת:
"מה אתם עושים?" מחכים לתשובה.
"איזה יופי, איך אתם מתכננים להתחרות בחברות אחרות בתחום? האם יש לכם אלגוריתם ייחודיי או טכנולוגיה?"
"ואוו, נשמע מעולה". (גם אם זה לא כל כך נכון כי לפעמים חברות משנות כיוון ואתם כמוכרי שירות תעזרו להם להצליח).
"רק שתדעו שאנחנו חברת השמה מומחית בתחום שלכם, נשמח לעזור לכם לגייס אנשים בתחום שלכם. זה הרי תחום המומחיות שלנו. בדיוק יש לנו כמה פורשים מחברות של מתחרים שלכם למה לא תזמינו אותם לראיון?".
אם היא היתה פועלת כך, כנראה שבמקום הייתי חותם לה על הסכם לגיוס עובדים שאנחנו מחפשים בימים אלו.
זו רק דוגמא אחת לכמה מפגשים שנחשפתי אליהם שהתגובה בהם היתה שלילית או ביקורתית כלפי או כלפי אנשים אחרים בכנס.
כבר הגעתם לכנס, התלבשתם יפה, דברו עם אנשים, צאו מאזור הנוחות של הישיבה ליד חברים ומכרים, תתנהלו בחיוך ובאופן חיובי ובכלל תתרגלו התנהגות נכונה אם תבקרו בכנסים נוספים. גם אם אתם שכירים ומקום העבודה שלח אתכם, נצלו את כנסים/תערוכה על מנת להכיר אנשים חדשים ולמצוא הזדמנויות תעסוקתיות. אפשר להיות נחמדים, חייכנים ותקשורתיים גם אם השגתם את כל המטרות שלכם בחיים.
תזכרו הכי חשוב זה ליהנות ב כנסים ותערוכות לא להתעמת, לא להיות ביקרתי ולא להיות מנותק מהסביבה.
בהצלחה.